sobota, 12 listopada 2016

Ciasteczka kokosowe z kawałkami czekolady

przepis na ciasteczka


Witajcie!
Pierwszy post przeznaczam póki co jedynej czynności, która sprawia mi przyjemność w kuchni - pieczeniu. Ale bez obaw! Na szczęście powoli zaczynam przekonywać się do pozostałych zabiegów kulinarnych, więc niewykluczone, że jeszcze niebawem ośmielę się pochwalić swoim "talentem" gastronomicznym :)

Przygotowanie ciasteczek zajęło mi około pół godziny, nie licząc czasu pieczenia. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować:
🍪 2/3 szklanki cukru (w tym cukru wanilinowego wg uznania)
🍪 2 małe jajka
🍪 120g masła
🍪 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
🍪 szczyptę soli
🍪 łyżeczkę proszku do pieczenia
🍪 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
🍪 półtorej tabliczki mlecznej czekolady
🍪 kapkę mleka

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka oraz sól, miksując dalej. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy (najlepiej przez sitko) do utartej masy. Na koniec (jeśli istnieje potrzeba) dolewamy niewielką ilość mleka, po czym dodajemy wiórki kokosowe i posiekane kawałki czekolady. Całość krótko miksujemy.

Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy kulki wielkości orzecha włoskiego, zachowując między nimi znaczny odstęp (ciasto może odrobinę spłaszczyć się na blasze). Piecyk nagrzewamy do 170℃ i pieczemy ciasteczka do momentu zarumienienia, tj. około 15 minut.

Gotowe! :)

Taką przekąskę możemy konsumować przy spożywaniu gorącego kakao, bądź aromatycznego cappuccino. Deser szczególnie polecam fanom batoników Bounty, ponieważ smak jest bardzo do nich zbliżony. Pozdrawiam gorąco i życzę wszystkim smacznego!

kruche ciasteczka czekoladowe

1 komentarz:

  1. Wow! Wyglądają pysznie. Już wiem co będę dzisiaj piekła. Dzięki za przepis, nie mogę się doczekać kolejnych :).

    OdpowiedzUsuń